De toekomst van chemisch vrije desinfectie

Leer meer over het beschermen van patiënten en medisch personeel tegen gevaarlijke micro-organismen met een betrouwbaar en duurzaam UV-desinfectieapparaat.

De toekomst van chemisch vrije desinfectie

Een goede reiniging en desinfectie van medische instrumenten is van cruciaal belang om de verspreiding van gevaarlijke micro-organismen te voorkomen. Bacteriën, virussen, schimmels, gisten, sporen en andere micro-organismen kunnen patiënten en medisch personeel ziek maken. Alle apparatuur die in contact is geweest met een patiënt, zoals endoscopen, moet worden gedesinfecteerd voordat deze opnieuw wordt gebruikt.

Door organisaties als de CDC in de VS en de NEN in Europa zijn normen vastgesteld voor het desinfecteren van medische apparatuur op hoog niveau. Volgens de CDC vereist het terugbrengen van het infectierisico tot een aanvaardbaar niveau desinfectieprocessen die alle micro-organismen doden, behalve 1 op de 1.000.000 (log-6).

Problemen met het gebruik van chemicaliën voor desinfectie

Tot voor kort was de enige manier om apparatuur op dit niveau te desinfecteren het gebruik van agressieve chemicaliën, zoals natriumdichloorisocyanuraat, alcoholoplossingen met een hoge concentratie (70-90%) of waterstofperoxideoplossingen.

Helaas kunnen sommige van deze chemicaliën schade aan apparatuur, gezondheidsproblemen voor medisch personeel en milieuproblemen veroorzaken.[i]

Chemicaliën kunnen medisch personeel schaden

Hoewel het medisch personeel goed opgeleid is, kan het gebeuren dat chemicaliën gemorst worden en dat kan heel gevaarlijk zijn. Waterstofperoxide kan bijvoorbeeld ernstige oogletsels veroorzaken. Chemicaliën in de lucht kunnen ook astma veroorzaken.[ii]

Chemicaliën kunnen medische apparatuur beschadigen

Desinfecterende chemicaliën kunnen delicate en dure medische apparatuur beschadigen. Waterstofperoxide en perazijnzuuroplossingen kunnen bijvoorbeeld bepaalde metalen in deze instrumenten beschadigen. Langdurig gebruik van sommige chemicaliën kan de plastic coating van een flexibele inbrengbuis beschadigen.[iii]

Chemische desinfectie is duur en verspillend

In de gezondheidszorg levert chemische desinfectie afval op. De wasmachines gebruiken chemicaliën in wegwerpverpakkingen voor eenmalig gebruik die uiteindelijk in vaste afvalvoorzieningen terechtkomen. En de energiekosten en de CO2 die worden gegenereerd om chemicaliën te produceren, te vervoeren en vervolgens uit afvalwater te filteren, zijn aanzienlijk.[iiii]

Alle soorten medische apparatuur moeten eerst een handmatige voorreiniging ondergaan. Vervolgens wordt het apparaat in een gespecialiseerde wasmachine geplaatst. Deze machines gebruiken heet water en reinigingsmiddel, samen met desinfecterende chemicaliën en het proces neemt veel tijd in beslag.

Een enkele desinfectiecyclus met chemicaliën verbruikt vele liters schoon water. En het totale proces (inclusief voorreiniging, wassen, drogen en transport) kan tot 4 uur duren - kostbare tijd waarin medische apparatuur niet voor andere patiënten kan worden gebruikt.

Een betrouwbaarder, groener alternatief

Voor een meer duurzame - en betrouwbare - ontsmettingsoptie in de gezondheidszorg gebruikt een UV-desinfectieapparaat, zoals de UV Smart D60, geen chemicaliën. Na een handmatige voorreiniging van zichtbaar vuil zal de op UV gebaseerde technologie alle organismen doden waar het licht het oppervlak van een apparaat raakt.

UV-desinfectie vergt slechts enkele seconden stroom. Dankzij deze tijdsbesparing kan het medisch personeel efficiënter werken.

Naast tijd- en energiebesparingen zijn de kosten per desinfectiecyclus van UV-C in vergelijking met chemische methoden lager, omdat er geen liters water, chemicaliën of verbruiksgoederen voor eenmalig gebruik nodig zijn. En het is ook veiliger voor het medisch personeel. Lees ons artikel over Hoe de kosten van KNO-endoscopen te minimaliseren.

Voor een meer duurzame gezondheidszorg zijn duurzame medische hulpmiddelen, herbruikbare in plaats van wegwerpmaterialen en een lager waterverbruik nodig. De keuze voor een desinfectieapparaat zoals de UV Smart D60 is een belangrijke stap om de gezondheidszorg groener en duurzamer te maken.

[i] https://www.cdc.gov/niosh/docs/2001-115/default.html

[ii] https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html

[ii] https://www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html

[iii] https://news.yale.edu/2019/08/02/healthcare-industry-major-source-harmful-emissions

Nicolas Cediey
Marketing Associate