Zijn alle UV producten even effectief?

Goede hygiënepraktijken zijn een must geworden in onze dagelijkse routines. Sinds de corona pandemie is er een grote vraag naar producten die efficiëntie beloven bij het vernietigen van schadelijke bacteriën en virussen.¹ Onderzoek heeft bewezen dat specifieke golflengten van ultraviolet straling, bekend als UV-C, effectief zijn in het vernietigen van ziekteverwekkers.

Hierdoor helpen zij ook verspreiding tegen te gaan. Met de groei van de UV-markt is het daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een product. In dit artikel zullen we bespreken waar je op moet letten bij het kiezen van een product.

Effectief UV-C licht

Commerciële markt voor UV-producten

De commerciële markt in UV-producten is de afgelopen jaren gegroeid. Er worden allemaal nieuwe producten met desinfecterende werking ontwikkeld en op de markt gebracht. Zo heb je tegenwoordig:

 • Zelfreinigende flesjes,
 • Oortjes die zichzelf ontsmetten,
 • Kleine UV-boxen voor telefoons,
 • Desinfectietoestellen voor je woonkamer.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Sommigen van deze producenten komen met veelbelovende claims die niet altijd goed worden onderzocht. Hoewel het gebruik van UV-C toepassingen voor desinfectie doeleinden al tot in de jaren dertig teruggaat, blijft de technologie relatief nieuw. Daarom is het een continu proces om normen en voorschriften vast te stellen die de veiligheid van gebruikers volledig kunnen beschermen.¹ De effectiviteit van een UV-apparaat is ook afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn van invloed op het succes van het apparaat.

Verschillende factoren

Verschillende factoren hebben invloed op de effectiviteit en werking van een UV-C apparaat. Bijvoorbeeld:

 • Vorm
 • Golflengte
 • Lamptype
 • Afstand
 • Veiligheid
 • Onderhoudsvereisten
 • Ontwerpkenmerken zoals reflectoren
Figuur 1: Hoe werkt UV-C.

Daarom kan de effectiviteit van apparaat tot apparaat verschillen.¹ Zie bijvoorbeeld figuur 1, dit laat zien dat de afstand van UV-C en de intensiteit een groot effect hebben op de werking van UV-C.

Naast deze factoren is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan kenmerken zoals veiligheid, prestaties,onderhoudsvereisten en workflow. Met andere woorden, het is belangrijk om het specifieke bewijs te beoordelen dat door een fabrikant wordt geleverd om de prestatieclaim van hun apparaten te ondersteunen. Controleer of er microbiologische werkzaamheidstesten zijn en controleer of er onderzoeken zijn in een laboratorium en klinische instellingen.

Meer weten over UV-C licht, lees dan ook Is handmatige reiniging nodig als ik UV-licht gebruik?

 1. Health Earope. (N.B.). UV-C disinfection techology, why an industry standard must be set. http://https//www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/