Waar wordt UV-C licht voor gebruikt?

UV-C licht staat bekend om zijn desinfecterende werking voor lucht, water en niet-poreuze oppervlakken. Het wordt al tientallen jaren gebruikt voor desinfectie van water- en luchtbehandelingssystemen. Tegenwoordig wordt het ook veel gebruikt voor desinfectie van oppervlakten. Dit artikel beschrijft het gebruik van UV-C licht voor waterdesinfectie, luchtdesinfectie en oppervlaktedesinfectie.

Waarom UV-C licht

Water desinfectie

UV-C licht wordt sinds 1900 gebruikt om water te desinfectering in steden om de spreiding van ziekmakende micro-organismen (zoals tuberculose, mazelen en nu ook corona) tegen te gaan. Het wordt gebruikt bij waterleidingen die lange afstanden moeten afleggen – zoals in een fabriek of bij drinkwater. In dit water worden micro-organismen zoals legionella onschadelijk gemaakt zonder dat er chemicaliën aan te pas komen. Tegenwoordig werken bijna alle waterleidingbedrijven met ultraviolet licht om drinkwater te zuiveren. Ultraviolet licht breekt organische afvalstoffen af en maakt organische microverontreinigingen onschadelijk. Hierbij blijven geen schadelijke reststoffen achter in het water en is het heel goed te drinken!

Luchtdesinfectie

Bij het ventileren van ruimtes wordt vaak UV-C licht gebruikt. Hierbij is het doel om lucht verontreinigende stoffen binnenshuis – of ergens binnen te verwijderen. Zo gebeurt dit bijvoorbeeld bijscholen, vliegvelden en bioscopen. Maar ook in fabrieken en bij laboratorium. De UV-luchtreinigers werken vaak in een combinatie van een ventilator en UV-C licht. De lucht wordt door de unit geperst en geventileerd door de kamer met lampen die licht uitstralen.

Desinfectie van oppervlakken

UV-C licht blijkt ook goed te werken op het desinfecteren van niet-poreuze oppervlakken. Onderzoek heeft bewezen dat met de juiste techniek UV-C licht niet schadelijk is voor niet-poreuze oppervlakken, maar dat het wel goed desinfecteert. Door het verfijnen van die UV-C techniek hebben wij het snel desinfecteren van medische instrumenten mogelijk gemaakt. UV-C licht werkt door “line of sight, het licht moet een oppervlak bereiken om bacteriën en andere micro-organismen te doden. Omdat het alleen met licht werkt, heeft het geen chemicaliën nodig voor desinfectie. Er wordt niks aan toegevoegd, waardoor dit proces eenvoudig, goedkoop en zeer gebruiksvriendelijk is – als je het op de juiste manier gebruikt. Lees hierover meer in Zijn alle UV producten even effectief?.

Figuur 1: De werking van UV-C licht.
Nicolas Cediey
Marketing Associate