Voordelen UV-C licht
De voordelen van UV-C licht zijn overduidelijk ten opzichten van de huidige methodes in de medische sector (chemicaliën, doekjes, wasmachines etc).
- Milieuvriendelijk, geen gebruik van chemicaliën of water;
- Snelle desinfectiecyclus, het duurt maar enkele seconden;
- Effectief tegen het gehele spectrum van micro-organismen;
- Personeel wordt niet blootgesteld aan schadelijk chemicaliën;
- Geen ingewikkelde inwerktijden of toepassingen, maar een simpele en consistente desinfectie cyclus.
Zoals Michiel al eerder benoemde in zijn blog, worden ziekteverwekkers onder andere verspreid via apparatuur en daarom heeft UV-C enorme kansen in de gezondheidszorg.
Valkuilen & uitdagingen
Maar wat zijn dan de valkuilen & uitdagingen van implementatie van UV-C technologie in de gezondheidszorg? Een aantal uitdagingen die UV-C technologie in de medische industrie heeft zijn:
- Er bestaan geen normen voor UV-C in de medische industrie, hierdoor vinden zorginstellingen het lastig om producten te toetsen;
- De huidige desinfectie normen, zoals de EN-14885, zijn niet toepasbaar op UV-C licht. Deze normen zijn geschikt voor chemicaliën, en hebben variabelen als contacttijd en onderdompeling;
- Er zijn veel ongereguleerde producten op de markt, die hun huidige claims op niks baseren. Floris schreef al een goede blog waar men op moet letten bij de aanschaf van een product.
- Directe blootstelling van UV-C licht aan mensen is gevaarlijk, dus producten moeten voldoen aan hoge veiligheidseisen zoals Noor al eerder schreef;
- De denk- en werkwijze van ziekenhuizen is nog helemaal gefocust op ‘oude’ producten, zoals stoom, doekjes, en chemicaliën . Hierdoor is de ingang voor innovatie methodes soms een uitdaging.
Al deze uitdagingen zijn natuurlijk niet onoverkomelijk! Als zorginstellingen goed onderzoek doen naar de UV apparatuur die zij aanschaffen dan is het makkelijk te implementeren, punten waar men op moet letten: het juiste CE-keurmerk, voldoende klinische validatie en product veiligheid testen. Verder weten wij uit betrouwbare bronnen dat het Nederlandse normalisatie instituut in de medische sector druk bezig is met het schrijven van een UV-norm.
Kansen van UV-C licht
Ondanks dat wij nu weten dat er nog wel wat uitdagingen zijn om UV-C licht breed toe te passen in de medische sector wereldwijd, geven de huidige marktontwikkelingen ook heel veel kansen. Niet alleen voor bedrijven die bezig zijn met UV-C licht, maar ook voor zorginstellingen die hun processen efficiënter willen maken, milieu bewust willen desinfecteren en kosten willen besparen.
Volgens Yale is de zorg industrie in Amerika alleen al verantwoordelijk voor 10% van de totale uitstoot van dat land [1],en als je dit zou vergelijken met een andere land dan stoot de Amerikaanse medische industrie meer CO2 uit dan het gehele Verenigd Koninkrijk [2]. Dus als men overstap naar UV-C desinfectie kan er veel CO2 bespaart worden. Ook zijn de kosten per cyclus van UV vergeleken met huidige methode vele malen goedkoper; je hebt tenslotte alleen maar wat stroom nodig en men gebruikt geen liters water, chemicaliën of andere verbruiksgoederen. Verder duurt een desinfectie cyclus van een medische apparaat met chemicaliën tussen de 10-40 minuten, terwijl dit bij een UV-C desinfectie apparaat maar een aantal seconden is. Hierdoor kunnen ziekenhuizen ook veel efficiënter hun processen inrichten.
De kansen voor desinfectie met UV-C licht:
- Veel sneller dan huidige methodes, dus processen kunnen efficiënter worden ingericht;
- Kosten per desinfectie cyclus met UV-C is veel goedkoper;
- UV-C licht is milieuvriendelijk; geen verspilling van water en/of chemicaliën.
Wil je meer weten over de bijdrage van UV-C licht aan een groenere medische wereld? Lees dan ook bijdrage UV-C desinfectie aan groenere zorg.