UV-C licht bij zorginstellingen

Een goed geregelde en veilige zorginstelling, dat wil natuurlijk iedereen. Maar hoe realiseer je dat in een ziekenhuis of zorginstelling waar patiënten, artsen, verzorgend personeel en bezoekers elkaar voortdurend kruisen. Iedereen draagt bacteriën met zich mee en de overdraging hiervan is zo gedaan. Ziekteverwekkers verspreiden zich namelijk gemakkelijk door de lucht en via mensen en objecten, dus hoe zorg je ervoor dat deze onschadelijk worden gemaakt? Dat kan met UV-C licht.

Desinfecteren gezondheidszorg

Belang van desinfectie en toepassing met UV-C licht

Het belang van desinfectie is de laatste tijd weer even goed aangewakkerd. Door corona is het maar weer eens duidelijk geworden hoe makkelijk sommige ziekteverwekkers zich kunnen verspreiden. Met allerlei maatregelen is geprobeerd om de verspreiding hiervan af te remmen; hoest in je elleboog, schud geen handen, houd 1.5 meter afstand, draag een mondkapje, desinfecteer vaak je handen, zorg voor voldoende ventilatie en ga zo maar door. Maar hoe doe je dit in een omgeving waar patiënten verzorgd moeten worden? Om besmettingen binnen een ziekenhuis of zorginstelling te voorkomen zijn extra maatregelen nodig. UV-C licht kan hierin helpen omdat het een snelle, effectieve en veilige manier is om micro-organismen uit te schakelen, lees hierover meer in dit artikel.

Toepassingen voor zorginstellingen

Apparatuur dat in aanraking is geweest met een patiënt, of een ruimte waarin een patiënt heeft gelegen, moet worden gedesinfecteerd zodat dit niet meer besmettelijk is voorde volgende. Maar dit proces kan nogal tijdrovend zijn voor het personeel en schiet er daarom vaak bij in, verontrustend maar waar. Daarom komen er steeds meer producten op de markt die hen hierbij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld een robot die na een operatie de OK binnen rijdt en de ruimte met behulp van UV-C licht alle oppervlakten desinfecteert. Maar ook onze D25, die het verzorgend personeel kan gebruiken om snel een infuuspomp of thermometer te desinfecteren.

Wat zijn de huidige methoden

Momenteel zijn er vaak handmatige alternatieven die gewoonweg te omslachtig en onnauwkeurig bijdragen aan een veilige zorginstelling. Je moet dan denken aan de methode waarbij een desinfectiedoekje gebruikt wordt om een product of oppervlak te desinfecteren. Als je echt wilt dat het aantal micro-organisme vermindert en inactief wordt, dan ben je hier wel enkele minuten mee bezig. In desinfectie doekjes zit vaak alcohol en de blootstelling aan alcohol maakt het virus onschadelijk. Echter heeft alcohol wel eventjes nodig voordat het door de eiwit laag van een virus is, ongeveer zo’n 2 minuten. Daarnaast geldt dat alcohol niet door vuil en vet gaat, dus ook bij desinfectiedoekjes is voorreiniging verplicht. Vandaar dat desinfecteren met doekjes niet echt gebruiksvriendelijk is.

Handmatige reiniging.

Met gevalideerde UV-C licht producten verdwijnt dit handmatige en fout gevoelige proces en kun je garantie geven over een bepaalde log reductie. En juist dit is nodig voor een veilige zorginstelling. Met de komst van dit soort producten kan het verzorgpersoneel worden ontlast in de bestrijding tegen ziekteverwekkers. Door het desinfectie proces te automatiseren en makkelijk inzetbaar te maken, valt er een tijdrovend proces voor ze weg. Zij kunnen zich dan volledig focussen op waar zij voor zijn opgeleid, namelijk de verzorging en het welzijn van de patiënt.

Meer weten over UV-C licht? Lees dan ook Veilig gebruik van UV-C licht.

Michiel van Schelven
Lead Product Engineer