Weet jij wat UV-C licht is en waar het vandaan komt?

UV-C is een straling van de zon, met een korte en hoge golflengte. Doordat deze golflengte kort is, heeft het een kiem dodende werking. Daarom wordt UV-C licht onder andere als desinfectiemethode gebruikt. Zo desinfecteren wij bijvoorbeeld medische apparatuur met UV-C licht, maar dit werkt ook voor desinfectie van water en ruimtes. In dit artikel wordt uitgelegd waar UV-C licht vandaan komt en hoe het werkt.

DNA afbreken met UV-C licht

Waar komt UV-C licht vandaan?

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten ultraviolette straling, ook wel UV genoemd (figuur 1). Dit is een elektromagnetische straling net buiten het spectrum, waardoor het niet zichtbaar is voor het menselijk oog. Deze straling bestaat uit golflengten tussen 100 en 400 nanometers. Deze verdelen wij onder in:

  • UV-A; golflengte van 315 - 400 nm
  • UV-B; golflengte van 280 - 315 nm
  • UV-C; golflengte van 100 - 280 nm
Wat is UV-C licht
Figuur 1: UV-C licht wordt tegengehouden door de ozonlaag


De straling heeft afhankelijk van de golflengte bepaalde eigenschappen. UV-A bereikt het aardoppervlak, gaat grotendeels door glas en kleding heen en zorgt ervoor dat je huid verouderd.

UV-B is ook een straling dat het aardoppervlak bereikt. Je zou kunnen denken dat B voor Brown staat, want het zorgt ervoor dat je bruin wordt of juist verbrand. En dan heb je UV-C, dit wordt tegengehouden door de atmosfeer, en bereikt de aarde niet. Dat is maar goed ook, want deze straling heeft een grote hoeveelheid energie en kan bij direct contact erg schadelijk zijn voor een mens.² UV-C licht kan opgewekt worden met behulp van speciale lampen zoals led lampen en fluorescentielampen.

Wat is de werking van UV-C licht.

Naarmate golflengten korter worden (zoals bij UV-C), bevat het licht een grotere hoeveelheid energie.¹ Deze energie kan schade aan brengen aan het DNA en RNA van virussen en bacteriën. Sommige golflengten van UV-lichtwerken beter dan anderen voor het inactiveren van virussen. Zo zijn de golflengten in het UV-C bereik bijzonder schadelijk voor cellen omdat ze worden opgenomen door nucleïnezuren en eiwitten. De kiem dodende effectiviteit varieert van 200 nanometer tot 300 nanometer, en piekt bij 250-265 nm.

DNA Afbreken met UV-C licht
Figuur 2: DNA Structuur


UV-C licht is effectief tegen organismen omdat het de DNA & RNA direct aanvalt. Thymine, cytosine, adenine en guanine vormen samen de basis componenten van DNA (zie figuur 2). Wanneer DNA in aanraking komt met UV-licht ontstaat er een chemische verbinding die ervoor zorgt dat de thymine dimeren, dit betekend dat zij naar elkaar toegroeien.

Het dodelijke effect van UC-stralen is voornamelijk te wijten aan de structurele defecten die zij veroorzaken wanneer thymine dimeren worden gevormd. Als er genoeg van deze dimeren in het DNA worden gemaakt, wordt het DNA-replicatieproces verstoord en kan de cel niet repliceren.

Het verwijdert de cellen niet, maar het doodt de organismen en voorkomt dat ze zich voortplanten. Dit belet ook dat organismen resistent worden tegen UV-C licht. In combinatie van de juiste factoren heeft UV-C licht een effectieve kiem dodende werking, waar het een hoge logreductie kan halen op het hele spectrum van ziek makende micro-organismen.

Wil je weten hoe UV-C licht gebruikt wordt? Lees dan dit artikel.

  1. Rob Reddick. (2021). Type of ultraviolet light most effective at killing coronavirus is also the safest to use around people. Retrieved from: https://theconversation.com/type-of-ultraviolet-light-most-effective-at-killing-coronavirus-is-also-the-safest-to-use-around-people-169602
  2. Honeywell. (2000). Tech Lit documents. Consulted from: https://customer.honeywell.com/resources/techlit/TechLitDocuments/50-0000s/50-8788.pdf
Noor Everts
Customer Success Manager