Leestijd
5
min

Op bezoek bij Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg

15/5/2023

Monique Rijpert (Teamleider polikliniek KNO) en Noor Everts (UV Smart) spraken deze week over de grote verandering die afgelopen zomer bij het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg plaatsvond. De polikliniek KNO heeft namelijk via Pentax Medical in 2022 drie UV Smart D60’s geïnstalleerd. Deze worden gebruikt om alle kanaalloze KNO-endoscopen te desinfecteren op de afdeling. De eerste maanden zijn goed bevallen en daarom delen we graag een een aantal indrukwekkende en leerzame inzichten over de nieuwe werkwijze binnen de polikliniek.

Hoe desinfecteerden jullie endoscopen op de afdeling voordat de D60’s kwamen?

Als je erop terugkijkt lijkt het een omslachtige manier nu we de D60 gewend zijn. Wij brachten onze endoscopen aan het eind van de dag naar de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in transportbakken. Daar werden ze in de nacht gedesinfecteerd. De volgende ochtend haalden we de endoscopen weer op bij de CSA. Er was geen tijd en capaciteit om de endoscopen gedurende de dag te desinfecteren op de CSA. Daarom gebruikten we een Endosheath voor de endoscoop tussen patiënten door. Na het afhalen van zon Endosheath werd de endoscoop met alcohol schoongemaakt en daarna konden we de endoscoop weer gebruiken.

Waarom werden de endoscopen niet gedesinfecteerd na elk gebruik?

Omdat wij daarvoor niet genoeg endoscopen hadden en de CSA niet genoeg capaciteit. Het ETZ heeft drie locaties; locatie ETZ Elizabeth, ETZ TweeSteden en ETZ Waalwijk. De CSA zit alleen op de locaties in Tilburg, dus de endoscopen die in Waalwijk werden gebruikt, kwamen één keer per dag met een busje naar Tilburg om gedesinfecteerd te worden. Dat was tijdrovend.

Het gebruik van Endosheaths had ook nadelen, deze hoezen om de endoscoop belemmeren namelijk het zicht voor de arts. De artsen hadden prima beeld, maar nu ze zonder extra laag tussen de scoop en de patiënt werken, zien ze pas wat voor verbetering dat is. De Endosheaths kosten zo’n tien euro per stuk en kunnen maar eenmalig gebruikt worden. Wij zijn blij dat we met de D60 nu op een duurzamere manier werken.

We zijn blij dat we met de D60 nu op een duurzamere manier werken.”

Hadden jullie vaak schade aan endoscopen?

Als artsen de Endosheath niet met beleid van de endoscoop verwijderden, dan stroopte het uiteinde van de scoop op waardoor de tip beschadigde. Deze endoscopen moesten dan voor veel geld gerepareerd worden, en we waren ze voor lange tijd kwijt. Ook gebruikten wij bakken om de endoscopen in te vervoeren op een kar. Het kwam wel eens voor dat de tip van een endoscooptussen een bak en deksel zat, en dan beschadigde bij het aandrukken van de bak op de rails van de kar.

Met de komst van de D60 hebben we tot nu toe nog geen schade aan de endoscopen gehad. Dat komt omdat we de endoscopen nu in eigen beheer hebben en minder mensen ze in handen hebben. Zij weten hoe waardevol ze zijn en gaan er voorzichtig mee om.

Met de komst van de D60 hebben we tot nu toe nog geen schade gehad aan onze endoscopen.

En waarom hebben jullie voor de D60 gekozen?

Vooral vanwege de tijd die we besparen. We hadden al vaker rondgekeken naar andere opties, omdat we zo afhankelijk waren van de CSA. Het idee van een wasmachine op onze eigen poli werd snel afgewezen, omdat zelfs een snellere wasmachine er al zo’n 20 tot 25 minuten over doet. Met de hoeveelheid endoscopen die wij hebben moet de wasmachine dan continu aanstaan, of je moet meerdere wasmachines hebben. Toen de D60 in de picture kwam, met handmatig reinigen en desinfectie in 60 seconden, was de keus snel gemaakt!

En hoe hebben jullie het proces nu ingericht?

Wij hebben één kamer op de poli op locatie ETZ Elizabeth ingericht voor voorreiniging en desinfectie. Hier staan twee D60’s naast elkaar. Er zijn twee medewerkers aangenomen die verantwoordelijk zijn voor de desinfectie van endoscopen. Boven de spreekkamers hangt een lampje dat aangaat als er een gebruikte scoop in de spreekkamer hangt. Deze wordt dan opgehaald en naar de desinfectiekamer gebracht. Hier hebben we houders voor het makkelijk handmatig reinigen van gebruikte endoscopen. Deze endoscopen worden om de beurt voor gereinigd en krijgen een lek-test. Daarna kunnen ze 60 seconden in de D60 en zijn ze weer klaar voor gebruik.

Op sommige dagen hebben wij 5 tot 6 spreekuren tegelijkertijd, waaronder die van de oncoloog. Dan hebben we ruim 50 endoscopen op een dag nodig. Met dat aantal endoscopen op zo’n drukke dag is het met de D60 alsnog a piece of cake!

Op sommige dagen hebben we ruim 50 endoscopen op een dag nodig. Op zo’n drukke dag is het desinfecteren met de D60 alsnog a piece of cake!

Interested in what the UV Smart D60 can do for your healthcare organisation? Fill out the contactform and get in touch with our team.

Deel artikel:

D60 vs Cidex-OPA | The effectiveness of reducing contamination of flexible endoscopes | NYU Langone Health

WFHSS congress in Barcelona

Eerste CE markering voor UV Smart