Is handmatige reiniging nodig als ik UV-C licht gebruik?

UV-C licht werkt door “line of sight”, het licht moet een oppervlak bereiken om bacteriën en andere micro-organismen te doden. De effectiviteit van UV-C licht is daarom afhankelijk van de directe toegang tot de ziekteverwekkers. De ziekteverwekkers moeten volledig blootgesteld worden, en niet bedekt worden door schaduw van stof of andere verontreiniging.¹ Daarom is handmatige reiniging noodzakelijk. In dit artikel zullen we dit verder bespreken.

Hoe werkt UV-C licht

Waar moet je op letten bij zichtbaar vuil?

Omdat UV licht een korte golflengten heeft, kan het niet doordringen door vuil, zware vervuiling en vloeistoffen. Dit blijft dus liggen. UV licht werkt dus niet zoals chemische desinfectiemiddelen, die deze stoffen wel verwijderen. Dit betekent dat wanneer het desbetreffende product zichtbaar vuil heeft, dit verwijderd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een doekje en water. Onderzoek heeft namelijk bewezen dat als je deze stoffen verwijderd met water, de desinfectie met UV-C licht heel goed werkt.

Tip: Let er dus op of er zichtbaar vuil is en maak dit schoon met water en een doekje!

Waar moet je rekening bij houden met schaduw?

Dat UV-C licht door Line of sight werkt, betekent ook dat het niet werkt als er schaduw is (Figuur 1). Bij het gebruik van UV-C licht moet je er daarom opletten dat je alles goed bereikt en dat er geen schaduw vormt. Een UV-C box werkt daarom vaak met hoge reflectie, dit zorgt ervoor dat het licht overall in een box komt. Hierbij is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er geen dingen over elkaar heen liggen, hier vormt namelijk wel schaduw!

Tip: Zorg dat er geen schaduw ontstaat bij het gebruik van een UV-C box. Leg dus geen dingen op elkaar. Zorg dat het ligt overal goed komt!

Bij het desinfecteren van een ruimte met UV-C licht is de kans groot dat er schaduw ontstaat. Handmatig reinigen is dan ook handig voor gebieden die in schaduw liggen, en die dus niet bereikt kunnen worden door UV-C licht. Het is goed gedocumenteerd dat handmatige reiniging en desinfectie beperkingen heeft, met onderzoeken die aantonen dat slechts 30-50% van de beoogde oppervlakken wordt gereinigd als gevolg van product- en protocolstoringen. Dit vergroot de behoefte aan UV-desinfectie om een ​​extra laag verbeterde bescherming te bieden als aanvulling op handmatige (chemische) reiniging en desinfectie.

Meer weten over UV-C desinfectie, lees dan ook dit artikel over effectiviteit van UV-C producten.

  1. Trowan. C. (2021). UVC disinfection technology: Why an industry standard must be set. https://www.healtheuropa.eu/uvc-disinfection-technology-why-an-industry-standard-must-be-set/109678/
Figuur 1: Schaduw

Noor Everts
Customer Success Manager