Desinfectie: vooral in medische wereld essentieel

UV Smart is in 2017 opgericht door Daan Hoek en Thijs Kea. Het idee om medisch apparatuur te desinfecteren, is ontstaan toen één van de oprichters merkte dat mensen hun telefoon aan het schoonmaken waren met doekjes in het vliegtuig. Hij bedacht dat dit sneller, veiliger en effectiever kon. Na grondig onderzoek bleek echter, dat er een grotere en toenemende behoefte bestaat in de medische wereld, namelijk voor het desinfecteren van veelgebruikte medische instrumenten en apparatuur. Resistente bacteriën en virus-dreiging, gevoegd bij een grotere omloop van patiënten en toenemend gebruik van medische instrumenten en apparatuur, vormen immers een steeds groter risico voor de veiligheid van patiënten en zorgverleners.

Na zo’n 4 jaar aan R&D lanceerde UV Smart begin 2020 haar eerste product: de D25. Dit handzame, verrijdbare apparaat is speciaal ontwikkeld voor gevalideerde desinfectie van medische instrumenten en apparatuur op de afdeling. Met het oog op de COVID-19 crisis, heeft het team eind maart 2020 onder grote tijdsdruk een afgeleide Noodversie hiervan uitgebracht.

Klinische validatie van het volgende apparaat, de D60, is gaande. Dit is een iets groter toestel, bestemd voor desinfectie van endoscopen en echokoppen. UV Smart verwacht de D60 in de loop van 2020 te kunnen introduceren.

Daan Hoek

Thijs Kea