Historie

Het UV Smart-verhaal in een notendop.

UV Smart is in 2017 opgericht door Daan Hoek en Thijs Kea. Het idee om
medische apparatuur te desinfecteren ontstond toen een van de oprichters merkte dat
mensen in een vliegtuig hun telefoon met doekjes aan het schoonmaken waren. Hij dacht dat ontsmetting met UV-licht sneller, veiliger en effectiever zou kunnen zijn dan doekjes. Na verder onderzoek werd echter duidelijk dat er in de medische wereld een grote en toenemende behoefte is aan het desinfecteren van veelgebruikte medische instrumenten en uitrusting. Immers, resistente bacteriën en virussen die samenhangen met de circulatie van patiënten en het toegenomen gebruik van medische apparatuur vormen een aanzienlijk risico voor de veiligheid van zowel patiënten als zorgverleners (denk aan MRSA, VRE, CRE en corona-virussen).

Na ongeveer 4 jaar R&D lanceerde UV Smart begin 2020 zijn eerste product: de D25. Dit handige mobiele apparaat is speciaal ontwikkeld voor gevalideerde desinfectie van medische instrumenten en apparatuur met speciale UV-C lampen. Met het oog op de COVID-19-crisis bracht het team eind maart 2020 onder grote tijdsdruk een afgeleide Emergency-versie
van de D25 uit. De klinische validatie van het volgende apparaat, de D60, loopt nog. Dit apparaat is iets groter en is bedoeld voor het desinfecteren van endoscopen en echokoppen. UV Smart verwacht in de loop van 2021 de D60 te introduceren.