Compatibiliteitstesten – Hoe controleer je het effect van UV-C licht op endoscopen

Hoe controleer je het effect van UV-C licht op endoscopen?

Compatibiliteitstesten waarborgen de veiligheid en de levensduur van vrijwel elk medisch hulpmiddel op de markt. Flexibele, kanaalloze endoscopen en TEE-probes zijn medische hulpmiddelen die veel worden gebruikt in de medische wereld. Ze zijn kwetsbaar en duur, en moeten zorgvuldig onderhouden en gedesinfecteerd worden. Het is dan ook belangrijk dat de desinfectie apparatuur geen effect heeft op de werking van een endoscoop. Een endoscoop wordt na elk gebruik gedesinfecteerd, en om zeker te zijn dat fragiele endoscopen bestand zijn tegen herhaaldelijke desinfectie op hoog niveau worden compatibiliteitstesten uitgevoerd.

Endoscopen die worden gedesinfecteerd met UV-C licht vormen daarop geen uitzondering. Maar heeft UV-C licht effect op endoscopen? En als er effect is, hoe meet je dat dan?  

Wie doet een compatibiliteitstest?

Om te voorkomen dat reinigings- en desinfectiemiddelen de endoscopen beschadigen of aantasten, werken de fabrikanten van deze middelen en van de endoscopen nauw samen. De endoscopen worden vaak duizenden keren gedesinfecteerd om te analyseren en te controleren wat de langdurige effecten zijn. Na het testen en het vaststellen van de materiaal compatibiliteit, worden de producten veilig bevonden en mogen ze samen worden gebruikt. De fabrikant van de endoscopen garandeert dat het product veilig gedesinfecteerd kan worden met de reiniger, het desinfectiemiddel of het apparaat.

Het is belangrijk voor zowel de fabrikant als de gebruiker dat een endoscoop compatibel is met de gebruikte desinfectiemethode. Een beschadigde of gebroken endoscoop kan voor een zorginstelling negatieve gevolgen hebben. Een endoscoop is namelijk kostbaar, en het repareren ervan kost veel geld.

Wat wordt er gecontroleerd en gemeten bij een compatibiliteitstest?  

Tijdens een compatibiliteitstest worden visuele en functionele aspecten gemeten na 200 desinfectiecycli. Het gaat hierbij dan om de onderstaande punten:

  • Is de lens nog heel of is deze gebroken?
  • Is de lens goed werkbaar en is het zicht goed?
  • Zijn de labels niet vervaagd?
  • Zijn alle knoppen nog goed?
  • Bevat de insertion tube breuken of scheuren?
  • Zijn er gaatjes?
  • Is er waterschade?
  • Is alles nog werkbaar?
  • Hoever kunnen de bedrading en de insertion tube nog bewegen?

Voor en na elke 200 testen wordt er een meting gedaan. Zijn de resultaten goed dan worden er foto’s gemaakt en wordt de endoscoop weer 200 keer getest. En ga zo maar door tot de 1000 tot 3000 cycli. De totale hoeveelheid van cycli hangt af van het protocol van een fabrikant.

Na de tests bleek dat UV-C licht uit de UV Smart D60 geen effect heeft op de werking van de endoscopen.

Compatibiliteitstesten en UV-C licht

Om te controleren wat het effect van UV-C licht op endoscopen is, worden er ook compatibiliteitstesten gedaan. UV Smart heeft compatibiliteitstesten op endoscopen uitgevoerd met verschillende fabrikanten, zoals Pentax Medical, XION en Karl Storz. De endoscopen zijn voor en na elke 200 cycli gemeten, tot aan 3000 cycli, en de resultaten zijn erg positief. Na de tests bleek dat UV-C licht uit de UV Smart D60 geen effect heeft op de werking van de endoscopen. Daarom heeft de UV Smart D60 compatibiliteitsverklaringen gekregen van de fabrikant.  

endoscoop voor compatibiliteitstest
Een endoscoop voor compatibiliteitstest
endoscoop na compatibiliteitstest
Een endoscoop na compatibiliteitstest

Wil je meer weten over UV-C licht? Lees dan ook UV-C licht in de medische wereld: Valkuilen en kansen

Noor Everts
Customer Success Manager