Hoe kun je de kosten van KNO-endoscopen minimaliseren?

Lees hier het orginele onderzoeks artikel

Flexibele kanaalloze KNO endoscopen zijn essentiële instrumenten in een otolaryngologie praktijk vanwege de patiënten die een KNO onderzoek nodig hebben in de kliniek. Daarom besteden de meeste KNO klinieken doorgaans tijd en kosten aan het desinfecteren van KNO endoscopen met chemische ontsmettingsmiddelen.

In KNO klinieken met een groot aantal patiënten kunnen de kosten van het desinfecteren een financiële last zijn voor KNO artsen. Dit artikel bespreekt een studie gepubliceerd in het tijdschrift Otolaryngology, head, and Neck surgery over kostenanalyse van desinfectie methodes voor KNO endoscopen.

Hoe kun je de kosten van KNO-endoscopen minimaliseren?

Studiemethoden

De onderzoekers voerden een kostenminimalisatieanalyse uit van vier ENT-endoscoop high-level desinfectie methoden:

-Orthoftaaldehyde-oplossing
-Versnelde waterstofperoxide-oplossing
-Chloordioxide doekje
-UV Smart D60

De onderzoekers adviseerden het desinfectieprotocol voor elke methode volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Het desinfecteren met behulp van UV technologie werd de KNO endoscoop handmatig voorgereinigd met een vochtig doekje (met water) gedurende 20s en vervolgens gedurende 60s blootgesteld aan UV-C licht.

De onderzoeker gebruikte een tijdgestuurde, op activiteiten gebaseerde microkostprijsberekening, waarbij rekening werd gehouden met desinfectiekosten, personeelsbehoeften en kapitaalafschrijving. De primaire uitkomstmaat was de jaarlijkse opwerkingskosten voor elke methode.

De wetenschappers verzamelden gegevens over de kosten bij de fabrikanten, terwijl de tijdkosten werden afgeleid uit de desinfectie protocollen van de fabrikanten en de gids voor onverzekerde diensten van de Ontario Medical Association (OMA).

De onderzoekers stuurde enquêtevragen op basis van de kosteninformatie en andere relevante gegevens, waaronder het gebruik van KNO endoscopen in de huisartsenpraktijk. De enquête bevatte 14 vragen met betrekking tot de grootte van de kliniek, het KNO endoscoopvolume, de desinfectiemethode voor scopen en het onderhoud.

Ze stuurden de enquêtes per e-mail naar 42 otolaryngologen die geregistreerd waren bij de Canadian Society of Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

De onderzoekers gebruikten de antwoorden om de gemiddelde desinfectievolumes per doktor te berekenen voor het financiële model. Zij analyseerden ook de door de respondenten zelf gerapporteerde naleving van de aanbevelingen van de fabrikant voor desinfectie.

Resultaten van de studie

Eén desinfectiecyclus verwijst naar het ontsmetten van een scoop na gebruik bij een patiënt. De onderzoekers rekenden de arbeidskosten mee die de arts of het medisch personeel moest maken om actief deel te nemen aan de desinfectieprocedures, zoals afvegen, overbrengen en spoelen van de scopen.

Hieronder volgt de uitsplitsing van de desinfectiekosten per cyclus:

Orthoftaaldehyde-oplossing
Doktersbehandeling: $ 38,59
Verwerking klinisch personeel: $ 5,51

Versnelde waterstofperoxideoplossing
Doktersbehandeling: $ 26,47
Verwerking klinisch personeel: $ 4,42

Chloordioxide doekje
Arts verwerking: $ 30,53
Verwerking klinisch personeel: $ 11,23

UV Smart D60
Arts verwerking: $ 22,74
Verwerking klinisch personeel: $ 21

Desinfecteren met UV Smart D60 had de laagste arbeidskosten en de kortste scope downtime omdat er geen enzymbad of inweking met een waterontsmettingsmiddel nodig is.

De jaarlijkse kosten per opwerking voor elke methode zijn het volgende:

  • UV Smart D60: $ 58.942,08
  • Orthoftaaldehyde-oplossing: $ 68.610,24
  • Versnelde waterstofperoxide-oplossing: $ 79.133,76
  • Chloordioxide doekje: $ 100.025

Conclusie

Uit de studie bleek dat op UV technologie gebaseerde desinfectie van KNO endoscopen de meest kosteneffectieve desinfectiemethode was in een grootschalige KNO-praktijk (met 2592 reprocessingen per jaar of meer).

Desinfecteren via de UV Smart D60 is een productieve en efficiënte methode voor het desinfecteren van medische hulpmiddelen. De op UV gebaseerde technologie minimaliseert ook de kosten van desinfectie van KNO endoscopen in een hoogvolume KNO klinieken (vanaf 2592 opwerkingen per jaar).

Geïnteresseerd in hoeveel jij kunt besparen met de D60 in jouw zorginstelling? Neem gerust contact met ons op door een demonstratie aan te vragen of te praten met een van onze experts door hier te klikken.

Nicolas Cediey
Marketing Associate